17 dubna 2016

Jídlo!!!!

Minulý týden jsem to s těmi novinkami každý týden trochu zakřikla a tento týden byl na novinky poněkud chudší. Hanka měla narozky, tak jsme s Anikou (ne)pekly dort - koukněte sem a ve středu to poklidně oslavili. Bylo to fajn :) Taky máme téma na projekt, budeme se zabývat "venture capital" Já nevím jak se tohle překládá do češtiny...taky trochu pochybuju, že to někoho hodně zajímá.. kdyžtak máte google.. A pak jsem čtvrtek strávila dopoledne v kuchyni a zkoušela nové recepty, co jsem náhodně různě objevila. To mě přivedlo k nápadu na téma dnešního článku, který se bude týkat jídla a mých oblíbených receptů v poslední době. Vaření mě docela baví, ale jsem dost líná hledat nové recepty a kupovat potraviny, které nemám ověřené, jsem v tom docela konzervativní. V pečení ráda experimentuju (třeba fazolové cookies/brownies). Myslím, že jím docela zdravě, ale nejedu si žádnou dietu, paleo, vegan, vegetarian, raw, ... jím všechno, kromě červených a žlutých paprik :D (najde se toho možná víc, ale zrovna mě nic nenapadá). Hlavně mám k jídlu více než přátelský vztah.

K snídani jím většinou ovesnou kaši, nebo jogurt s vločkama, miluju arašidové máslo s chlebem <3. K tomu kafe a banán.Nemám k tomu fotky, ale myslim, že všichni víme jak to vypadá - na fotce nic moc.. kdyžtak na instagramu najdete asi stovky fotek ovesných kaší :D Tyhle tři snídaně střídám už asi čtvrtý rok a stále mě to baví.. nechápu.

K dalším jídlům už fotky většinou mám. Rovnou chci říct, že to většinou nedávám na internet, fotím to spíš jen tak, někdy abych to mohla poslat mamce nebo Marti a pochlubit se :D, a fotím to většinou chvilku před tím než to jím, takže se mi nechce strávit 10 minut focením úžasné fotky.. (výmluvy, prostě neumím fotit jídlo + HLAD)



Kus kus se zeleninou. Nejlehčí jídlo, když nevím co uvařit, "vařím" tohle. Dokonce je tohle "můj" vynález, myslim, že to je jediný recept, který jsem nikde neokoukala, ale "vymyslela" sama. Moje nejoblíbenější kombinace je - tuňák, kukuřice, balkánský sýr, cuketa, rajče, olivy. Tip šéfkuchaře: všechno smíchat na pánvičce, aby se ten sýr rozpustil ;).
Rizoto s houbami a špenátem. Tohle mě překvapilo jak to bylo vynikající. Nejdřív osmahněte cibulku a česnek, pak tam přidejte houby a špenát. Vaří se to spíš pomalu, takže ztlumte volume na plotně. Přisypte rýži, zalejte skleničkou bílého vína (to bylo v receptu, já jsem to vynechala a bylo to super i tak) a potom postupně přilévejte vývar (já měla z bojónu a bylo to super i tak:D). Vždycky až se ten vývar vsákne do rýže, tak přilejte další naběračku nebo dvě :). No a až je to hotové (=rýže je měkká), nastrouhejte tam parmazán (já tam dala gran padano a bylo to super i tak #Babicovydobroty) a je to hotové! 

Pizzaaaa! Mamčin recept na těsto: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1/2 balíčku sušeného droždí, 250 ml vody, 0,5 dcl oleje. Všechno to smíchejte, není potřeba s tím droždím dělat žádné cavyky, prostě se to všechno smíchá a pořádně to na válu hníst, až se to všechno hezky spojí. Je možný, že budete potřebovat přidat trochu vody nebo naopak mouky, na to přijdete, já jsem na to taky přišla na druhý pokus. No a pak se to nechá hodinu nakynout a je z toho těsto na 2 pizzy. Já mám nejraděj s tuňákem a s žampionama a myslim, že to stejně vidíte na obrázku. Pak se to peče tak 7 minut na spodní příčce a teplo by mělo jít odspodu trouby :) 

Tortily! Tortily úúúplně zbožňuju. Ještě víc ty celozrné ale zde jsem na ně ještě nenarazila. Tohle jsou zapečené tortily a'la lasagne (#LadaHruška). Snadnější je připravovat recept v plechu na koláč nebo dort, nemusíte tak tortily krájet do hranatého tvaru. 
Nejdřív jsem osmahla špenát a žampiony na česneku. Pak už jen vrstvím tortila - rajčatová omáčka - špenát+žampiony-kukuřice-sýr-tortila ...Celkem 3 vrstvy tortil, 2 vrstvy náplně. Peče se to asi 10 minut na 180°C a ta náplň je samozřejmě úplně na vás :)
Častěji jím tortily klasicky zabalené do válečku (:D nevim to mam jinak vyjádřit) a většinou je plním buď šunkou/tunákem/kuřetem a k tomu ledový salát, rajče, cottage, vejce. A nebo plněné chili fazolemi s kukuřicí a sýrem. Mňamka.
Pečená zelenina. (a kuře) Nejraději mám pečené batáty a mrkev. Často peču ale i obyčejné brambory, brokolici, kapustičky, žampiony, cibuli a někdo má rád i červenou řepu, to já ale neee. Kromě cibule a žampionů se všechno peče cca 30 - 40 minut, cibule a žampiony tak 20. Záleží na jak velký kousky to máte nakrájené ;) a většinou to peču tak na 180 - 200, jak to zrovna zapnu..Je fajn to trochu osolit a opepřit, super je taky rozmarýn nebo tymián a olivový olej.
Čočkový salát. Tohle myslim "vymyslela" mamka. Nebo to někde našla, teď nevííím. A vůbec se mi to nezdálo nijak přitažlivý, ale je to fakt moc dobrý. Ingredience: Vařená čočka (předtím namočená a vařená v nové vodě), rajčata, vařené vejce, cibule, česnek, sojova omáčka, pepř, sůl, mrkev, kyselá okurka, horčice. Mamka tam pak ještě dávala tofu a petržel. Já to jím bez toho.
Tohle je moje oblíbená večeře. Asi tak kilo zeleniny.. nejčastěji mixuju: ledový salát, fazolové lusky, kukuřici, rajčata, okurek a k tomu cottage, nebo balkánský sýr. Tohle je vlastně taky můj "vynález".
Salát Nicoise. Recept tu. Strašně dobrýýýý!
Rýžové nudle. Kuřecí maso osmažit na pánvi, pak přidáme nakrájené houby a slunečnicová semínka, nebo arašídy (ve výsledku je chuť skoro stejná). Až je maso skoro hotové, nasypeme směs asijské zeleniny. Mezitím připravíme nudle podle návodu na obalu, většinou se vaří 1-2 minuty. Až jsou hotové, přidáme je na pánev, pokapeme trochou sójove omáčky a smícháme. 
Recept je fajn i bez kuřecího masa, to tam pak ale dávám vajíčko, které nakonec rozklepnu na vzniklou směs, promíchám a nechám dojít na nízký plamen.

Tohle je naprostá mňamka! Musíte zkusit - ideální k snídani. Na jednu porci rozmačkejte 1/2 avokáda a jeden banán, přidejte vrchovatou lžičku kakaa, půl lžičky medu a všechno pořádně promíchejte. Dejte aspoň hodinu do lednice a hurá do toho. Mně to moc chutná s vločkama a kokosem. 
Další avokádový "recept" - prostě rozmačkané avokádo na chlebu s pomazánkovým máslem. Nezapomeňte na pepř a sůl. 

Tohle je můj nejaktuálnější mistrovský kousek. Hamburger z černých fazolí. Ty se musí nechat aspoň den namočit a pak vařit a vařit, dokud nejsou měkké - já je teď vařila tak 3 hodiny :D. Kdo má mixér, tak je asi tak dlouho vařit nemusí, ale já je rozmačkávala vidličkou, tak se to hodilo. Na 2 hamburgry jsem potřebovala tak asi 3/4 hrnku. Smíchají se s nastrouhanou mrkví osmaženou na cibulce a česneku, jedním vejcem a 2 lžícemi ovesných vloček. Koření je hodně důležité, já jsem tam dala mix na tacos, chili, sul a pepř, a sojovou omáčku. V receptu byl ještě koriandr a kmín, tak můžete zkusit. Potom se ze směsi vymodelují burgery a na pečicím papíru se dají ztuhnout do mrazáku alespoň na 30 minut. Smaží se na lehce naolejované pánvičce, z každé strany tak 5 minut na mírném plameni. Na to nějak přijdete :-). Jinak jsem dělala i tu housku - je to bagel, ale recept na něho si nechám na BBakers

Z dalších jídel, které nemám vyfocené taky docela často jím tresku s bulgurem a kukuřicí, to je moc dobré. Celkově bulgur je strašně dobrý, chutná to jako něco mezi rýží a kroupami. Taky jím občas špagety s rajčatovou omáčkou, kterou kupuju v obchodě, takže na tom asi není nic zajímavého, jen snad že je to moc dobrý s tuňákem a kukuřicí nebo žampiony. Tady u nás v Lidlu prodávají zelené pesto, které chutná úplně jako když si ho připravíte doma, není to to stejné co se prodává v ČR ve skleničce, to je docela fajn, ale jako opravdový fakt nechutná. To jím většinou s těstovinama a kuřetem, taky žádný zázraky. Pak jím občas uzeného lososa, cizrnu, vajíčka - buď omeletu nebo vařená, mrkev, cuketu, cottage, tvaroh, jabka.... už nevím. :) Co jsem v Dánsku tak vůbec nejím krutí, vepřové a hovězí maso, což doma normálně jím, jen tady je to buď dost drahé a nebo se mi to moc nechce připravovat, protože jsem to nikdy nedělala a jak jsem psala nahoře, jsem konzervativní. Takže se těším, až si dám zase doma steak nebo pečené krutí :D. 

Tak doufám, že z toho něco vyzkoušíte. Nebo že z toho aspoň máte hlad :D

Related Articles

0 komentářů:

Okomentovat

© LZ. Používá technologii služby Blogger.

Oblíbené